Nasza Szkoła najlepsza!!!
Brawo Amelia Marek, brawo Aneta Szczepaniak!!!
W dniu 22.10.2015 roku w Nowym Sączu odbył się konkurs szkół gastronomicznych. Organizatorem IX Sądeckiego Konkursu Szkół Gastronomicznych był Zespół Szkół Nr 1 im. KEN w Nowym Sączu przy wsparciu Wydziału Edukacji w Nowym Sączu i Kuratorium Oświaty w Krakowie – Delegatura w Nowym Sączu. Tematem tegorocznego konkursu były „Prozdrowotne potrawy i napoje na europejskim stole”.
Celem konkursu było rozwijanie zainteresowań zawodowych młodzieży, propagowanie zdrowego stylu życia, promowanie własnej osoby, dokonanie samooceny własnych umiejętności zawodowych, wymiana doświadczeń między szkołami kształcących w zawodach gastronomicznych, propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych, upowszechnienie znaczenia różnorodnego i zbilansowanego sposobu odżywiania, uświadomienie konieczności dokonywania właściwych wyborów żywieniowych, popularyzacja dbałości o estetykę nakrycia stołu , rozwijanie wyobraźni oraz inwencji twórczej młodzieży, prezentacja zestawienia najnowszych trendów dekoracyjnych.
Konkurs był zorganizowany dla uczniów szkół o profilu gastronomicznym i hotelarskim, a prezentować się można było w trzech kategoriach: kucharz, kelner, barman. W konkursie, poza naszą Szkołą, brały udział szkoły z Krynicy Zdroju, Limanowej, Grybowa, Gorlic, Starego Sącza, Słowacji i oczywiście z Nowego Sącza. Tak, że konkurencja była silna i było z kim walczyć, ale podkreślam – zdrowo walczyć!!!
W skład komisji konkursowej wchodzili : restaurator Pan Sławomir Kalisz jako przewodniczący w kategorii kucharz , absolwent szkoły gastronomicznej z Nowego Sącza, który odniósł sukces w gastronomi jako przewodniczący w kategorii barman oraz menadżer Hotelu Perła Południa z Rytra Pan Wiesław Kosowski jako przewodniczący w kategorii kelner. Pozostali członkowie komisji to wylosowani nauczyciele ze szkół biorących udział w konkursie.
Podczas tej imprezy gastronomicznej mieliśmy przyjemność poznać Siostrę Anastazję – autorkę wielu wspaniałych książek kulinarnych i znawczynią tradycyjnych polskich potraw – pełniła ona rolę honorowego jury .
Podczas gdy uczniowie zmagali się w swoich konkurencjach dla nauczycieli – opiekunów zorganizowane było spotkanie właśnie z Siostra Anastazją , gdzie mogliśmy zadać wiele ciekawych pytań dotyczących życia jak i kunsztu kulinarnego.
Nasza szkoła w tym roku wzięła udział w tym wydarzeniu i odniosła ogromny sukces. Wystartowaliśmy w dwóch kategoriach, tj. kucharz oraz kelner.
W kategorii Kucharz naszą szkołę reprezentowała Aneta Szczepaniak z klasy III f, a przygotowywała ją do konkursu Pani Bożena Mynarek. Anetka zaprezentowała swoje umiejętności przygotowując deser Chia z mleczkiem kokosowym i owocami.
Natomiast w kategorii kelner naszą szkołę reprezentowała Amelia Marek z klasy IV C Technikum Żywienia i usług gastronomicznych, a przygotowywała ją do konkursu Pani Maria Pogwizd. Amelia przygotowała stół „Obiad po holendersku”. I tym właśnie stołem podbiła serca jury. Przewodniczący zadawał jej wiele pytań na które Amelia odpowiedziała bezbłędnie.
Zdobyliśmy w tej kategorii I MIEJSCE!!!
GRATULUJEMY I ŻYCZYMY DALSZYCH SUKCESÓW!!!