Prelekcja o zdrowym odżywianiu.
Dnia 9.11.2016r w Szkole Podstawowej im. prof. Kazimierza Sosnowskiego w Obidzy uczennice klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych wraz z opiekunami: Michaliną Grońską-Owsianką i Michaliną Lizoń przeprowadziły prelekcję dotyczącą zdrowego odżywiania.
Dzieci zostały podzielone na dwie grupy wiekowe tj.: I grupa od,,0” do 3 klasy i II grupa od IV do VI klasy.
Głównym celem było zapoznanie jak największej grupy odbiorców z zasadami zdrowego odżywiania. Podczas prelekcji dzieci miały możliwość posłuchać, obejrzeć a także popróbować zdrowej żywności: ciasteczek owsianych, sałatki owocowej, owoców suchych i suszonych, domowego chleba. Prowadzące prezentacje wielokrotnie podkreślały znaczenie prawidłowego żywienia i jego bezpośredni wpływ na kondycję człowieka w dalszych latach życia. Pokazywały produkty, które warto codziennie spożywać, jak również, te których należy unikać.
Szczególną uwagę zwrócono na ilość spożywanego cukru i produkty, które zawierają duże ilości tego składnika m.in.: słodycze i napoje.
Podkreślono konieczność ograniczenia spożywania soli a także odpowiedni dobór wędlin i produktów mlecznych.
Przedstawiono prawidłowy rozkład posiłków w ciągu dnia z naciskiem na koniczność spożywania śniadania i zabierania do szkoły II śniadania, które powinno zawierać produkty bogate w białko, witaminy i składniki mineralne oraz wodę do picia.
Prelekcja wzbudziła duże zainteresowanie, dzieci chętnie brały w niej czynny udział: zadawały pytania, dzieliły się spostrzeżeniami, podawały przykłady w jaki sposób odżywiają się.